Top

Drie kwaliteiten zette deze verkoper in om mij een auto te verkopen

Waarom bestelde ik mijn nieuwe auto in ijsselstein en niet bij de dealer hier om de hoek?

Ik heb onlangs een nieuwe auto gekocht. Het was zoeken en speuren, bij verschillende dealers binnenlopen, proefritten maken. Om uiteindelijk in een warm badje te belanden bij Marcel van Kia wolters, die mij deze auto verkocht. Ik zeg verkocht omdat ik eigenlijk niet van plan was om een beslissing te maken die dag.

Ik ben gek op verkopen en mijn hart maakt altijd een sprongetje bij een positieve verkoop ervaring. Achteraf hield het me bezig.. Wat maakte nou dat hij het zo goed deed? Hier kunnen we van leren. Daarom deel ik het met jullie.

1.Vertrouwen

Afspraken worden nagekomen. Verwachtingen worden overtroffen: Ik had een uur van te voren gebeld om te vragen of de auto waar ik interesse in had nog te koop stond. Bij aankomst stond de auto pontificaal voor de deur! Gepoetst en wel. Klaar voor een proefrit.

Integriteit geeft vertrouwen: Toen ik werd aangesproken door een medewerker bij binnenkomst wist ik gelijk dat het de verkoper was die ik eerder had gesproken. Aan de telefoon was hij hetzelfde als in het echt.

Vertrouwen krijgen door het te geven: Ik kreeg de auto voor een proefrit mee zonder formulieren, procedures en rijbewijzen af te hoeven geven “Heb je dat niet nodig?” vroeg ik nog. “Hoezo? Kom je niet terug dan?..” Hilarisch, ik zag mezelf die auto al jatten. Maar zonder dollen, het was een fijn gevoel om vertrouwen te ontvangen. Op een ongedwongen en welgemeende manier.

2. Plezier

Het was gewoon een heel leuk gesprek! Het bezoek aan dit autobedrijf was een feestje. Aardige medewerkers, mijn gesprekspartner was vrolijk, er was ruimte voor humor, oprechte interesse en hij nam de tijd voor ons.

3. Meedenken

Totaal. Geen. opdringerigheid. Ik twijfelde tussen een occasion, nieuw voorraad model of nieuw facelift model (die laatste met lange levertijd). Het was toen Juni en ik kan me zo voorstellen dat Nederland tijdens de lock-down niet massaal auto’s is gaan kopen. Toch voelde ik absoluut geen push om een keuze te maken. In plaats daarvan werd er meegedacht. Vragen als “wat vind jij belangrijk?”, hij rekende prijsverschillen voor en gaf de ruimte om een beslissing te maken.

Wat zegt de verkoper in kwestie?

Naderhand vroeg ik hem wat voor hem belangrijk is, in zijn werk als verkoper. Dit was zijn antwoord;

1.     Dat ik thuis hetzelfde ben als op mijn werk

2.     Ik vind het belangrijk dat klanten zich welkom voelen als ze bij ons binnen stappen

3.     Eerlijk en oprecht zijn

Hij is wie hij is en doet waar hij in geloofd en waar hij goed in is. Zijn authenticiteit zorgde ervoor dat ik het hem gunde. Voor zo iemand rij ik graag een uurtje extra. Daarnaast heeft het leuke aankoopproces ervoor gezorgd dat ik nog blijer ben met mijn nieuwe auto. 🙂

Zo werkt het ook met jouw klanten.

Zeker als je jezelf of jouw dienst verkoopt. Klanten zijn met je in gesprek omdat ze zich aangetrokken voelen tot wie je bent, wat je doet en waar jij voor staat. Ze willen dit ook voelen tijdens verkoopgesprekken. Klanten moeten nou eenmaal over de streep geholpen worden om een beslissing te maken. Die worden simpelweg geen klant als het verkoopgesprek ongemakkelijk of opdringerig is.

Welke drie kwaliteiten zet jij in?

Zorg jij ook dat je klant in een warm badje aankomt als je met ze praat? Of geef jij ook zo gemakkelijk vertrouwen? Ben jij van de leuke gesprekken? Of ben jij net zo’n goeie meedenker als Marcel? Of doe jij het anders?

Wil jij antwoord op deze vraag? Dan is mijn e-book “Ontdek je verkooptype” iets voor jou. Download hem hier, pak een bak koffie of een kop thee, voetjes op tafel 😉 en lees hem eens door.

Dit zeggen jouw voorgangers:

“Als ik het zo kan doen, dan durf ik het wel om te verkopen”

“Ik vond veel erkenning in het e-book”

“Dit kan ik in mijn volgende gesprek gelijk toepassen”

“Eigenlijk ben ik er best wel goed in!”

Ik benieuwd welke inzichten jij allemaal krijgt!

Groetjes, Ilse

Share
Ilse

<strong>Leuk dat je mijn artikel hebt gelezen! </strong>Wil jij meer weten over verkoop, je talent inzetten en uit je valkuilen blijven? Schrijf je dan <a href="https://www.zorgvoorjezelf.nu/nieuwsbrief/">hier</a> in voor mijn maandelijkse blog.