Top

Waarom nee zeggen zo belangrijk is.

Iedereen kent het gevoel wel, iemand vraagt of je iets wil doen.. al wiebelend op je benen weeg je je opties af en voordat je het weet zeg je ja terwijl je nee denkt. Hoe kom je hier nu weer vanaf?! Tijdens een van de laatste lesdagen van mijn opleiding gingen we oefenen met manieren om nee te zeggen. “Wie wil er oefenen?” Was de vraag van de trainer. Een van de deelnemers stond dapper op en deed haar verhaal. Nee zeggen op het werk is lastig voor haar. Zij wil een ander geen rotgevoel geven en zegt daarom ja tegen dingen waar ze nee tegen wil zeggen. Ze zegt dan ja omdat ze de ongemakkelijk situatie uit de weg wil gaan en zet daarmee haar eigen plannen op de tweede plaats.

We gingen een rollenspel doen en ze mocht iemand uitkiezen als tegenspeler. De tegenspeler in de rol van haar collega, zou haar een vraag stellen waar zij dan “nee” op moest zeggen. Ze keek de kring rond… en nog een keer. Ik voelde hem al een beetje aankomen. Hoppa. “Dan kies ik toch Ilse, zegt ze.” Whoop, leuk! Ik heb tijdens allerlei sales trainingen al met klotsende oksels rollenspellen kunnen oefenen (en verprutsen). Voor mij was het niet eng meer, dus kon ik er ontspannen ingaan.

Ik stelde haar een vraag en maakte het niet perse gemakkelijk om nee te zeggen (natuurlijk 😊). “Luister Sanne, ik zit klem met mijn overvolle agenda. Deze cliënt komt in de problemen als we vandaag die documenten niet opsturen. Ik heb je ECHT nodig vanmiddag, kun je alsnog komen werken?” Gelijk voelde ik het ongemak waarmee ik haar opzadelde. Ik zag aan haar ogen dat ze in tweestrijd zat met zichzelf. Het overviel mij, maar ook haar hoe echt zo’n oefening aanvoelt. Toen kwam in een noodgang het volgende uit haar mond; ik kan nu niet, ik kan morgen om 6:00 uur opstaan, doe ik het dan voor je. Ik moet naar huis, ik moet naar mijn kinderen, ik moet mijn hond nog kammen. Ik merkte aan mezelf dat ik achterbleef met het gevoel van.. Uhhh, right. Goed verhaal, lekker lang zeg maar. Je had ook gewoon nee kunnen zeggen hoor. Ik regel wel iets anders.

Nog een keertje oefenen. Ik stelde dezelfde vraag en wat zegt ze? “Ik snap je probleem. Wat een lastige situatie maar ik kan jou vandaag niet helpen.” Stilte… “Zal ik morgen eerder beginnen zodat we dan alles afkrijgen?” Wow! Totaal ander effect! Wat het met me deed toen zij een duidelijke en gemeende “nee” gaf, was niet gespeeld. Ik kon niet anders dan respecteren dat ze haar grens duidelijk maakte. Zodat we vervolgens naar een oplossing konden zoeken.

Vaak denken we dat we geen nee kunnen zeggen omdat we hiermee een ander kwetsen. In praktijk doe je juist het tegenovergestelde door je grenzen goed aan te geven. Hoe super ongemakkelijk is het als je iemand een vraag stelt, het wordt kristalhelder dat je daarmee zijn grens over gaat en die persoon handelt er niet naar! Je moet een enorme hork zijn om dan weg te lopen en te denken “zo, van dat klusje ben ik af”. Misschien denk je nu “een ander merkt dat niet aan mij”. (Zo goed ben ik in ja zeggen als ik nee bedoel.) Hoe fijn zou het zijn als jij nee kunt zeggen tegen dingen die je niet kunt of wil doen? Wat kun jij doen met de tijd die je daardoor gaat overhouden?

Vind je dit erg lastig? Dan denk je nu misschien “ik kan toch niet zomaar overal nee tegen gaan zeggen?”. En natuurlijk kun je tegen je klant geen nee zegen als je een afspraak hebt staan en je hebt er die dag geen zin in. MAAR. Als iets een grens van jou raakt, is het aan jou om dit (in de eerste plaats) op te merken en in de tweede plaats om ernaar te handelen. Misschien heb jij al een paar dagen slecht geslapen en ben jij vandaag niet op je best om een dergelijk gesprek aan te gaan. Doe daar dan ook iets mee. Kaart het aan, want er is altijd een oplossing. Ook dat is goed voor jezelf zorgen.

Heb je naar aanleiding van mijn blog nieuwe inzichten gekregen? Deel het met me! ilse@zorgvoorjezelf.nu

Groetjes, Ilse

Share
Ilse

<strong>Leuk dat je mijn artikel hebt gelezen! </strong>Wil jij meer weten over verkoop, je talent inzetten en uit je valkuilen blijven? Schrijf je dan <a href="https://www.zorgvoorjezelf.nu/nieuwsbrief/">hier</a> in voor mijn maandelijkse blog.